New Zealand and beyond...
Zowww... Het is voor ons gevoelalweer even geleden. De dagen zonder tijds- en of dagbesef gaan snel... Op een dinsdag een week oftwee geleden begon onze dag vroeg! Om 5u s'ochtends opstaan om 05:20u te worden opgehaald vanuit ons hostel om onze reisin NZ te vervolgen... Online inchecken bleek nog steeds onmogelijk, dus werden we er op gewezen toch maar eerder op het vliegveld aanwezig te zijn. Opzich een rustige vlucht van om de nabij 3 uurtjes gehad, maar je dag is meteen om als het tijdsverschil er bij word opgeteld!
Haha wat zijn die Kiwi's toch vriendelijk, een buschauffeur die je al praatend de stad in rijdt, super grappig. Rond een uur of vijf s'avond (gebroken) in het hostel in Auckland aangekomen, wat echter een best wel kleine stad is. Onze buschauffeur wist ons te vertellen dat er inAuckland 1,4mln mensen woonden, in heel NZ 4,4 mln! Na het scoren van een nieuwe simcard hebben we onze 'happy' camper bij het vliegveld opgehaald. Een super leuk ding (voor de kenners; Toyota Hiace, 2,4l hi-top kansloos) en van gemakken voorzien. Achteraf zijn we toch wel blij met de drie persoons uitvoering! Net iets meer ruimte en JA wij kunnen er primain staan, haha... Alleen jammer van die verstopte derde versnelling, die is echt onvindbaar!Haha.Vanuit Auckland hebben wena het inslaan van rantsoen voor een week, vertrokkennaar Whangarei. Een redelijk grote stad voor Kiwi begrippen op Auckland na, ze zullen het nog net geen township noemen! We wilden eerst naar Opononi rijden, dat bleek achteraf te ver! Je vergist je al snel in de afstanden, op zich denk je dat 150km moet te doen zijn in 1,5 a 2uur, maar dan blijkt dat je toch nog wat bergen moet overwinnen, en die neemt onzecamper niet zo snel!!! In Whangerei hebben we geslapen in de buurt van een waterval (de zoveelste) welke de meest gefotografeerde waterval van NZ schijntte zijn! Echter niet zo indrukweekend. After an one-night stop, in de stad een lonely-planet gescoord, voor iets teveel NZ-dollars en een nieuwe memory card aangezien we de oude al hadden volgeschoten! Bepakt en bezakt richting Bay of Island gereden, het noorden van NZ, via waipoua forrest naar Opononi vertrokken. Super mooie rit! In het midden van het bos tref je de grote Kauiri Trees. Lage bomen waarbij de begroeing hoog begint en een zeer brede stam. De gootste Tane Mahuta heeft een diameter van bijna 14m! Das pas lekker boomknuffelen! Aan het eind van de dagin Oponi aangekomen, een zeer klein dorpje met een camping aan de kust en schapen naast je camper!
Vanuit Oponi direct door naar Waitangi, hier is het verdrag getekend tussen de Maori's en de Britten! Best indrukwekend! Rond een uur of 3 in de middag waren we uitgesnuffeld! We hadden gepland in de buurt, in Pahia of Russel te overnachten. Echter zouden we de volgende dag naar Coromandel rijden en omdat dat en aardige rit was vanuit Pahia of Russel, besloten we alvast naar het zuiden te trekken! Erwin rijden, nico navigeren! duidelijk een verkeerde combo haha. 'Moeten we hier links af', 'Jaa,haa ik weet het zeker' 15 minuten later 'Ehm, ja nou volgens mij gaan we goed, Erwin kijk jij eens!', 'Nou we rijden nog wel even door!' 45min later 'F*ck we zijn een beetje omgereden, wat nu? Rijden we terug of pakken we de short cut over de gravel road?' 'Ehm Nico wat staat er in het huurcontract van de camper?'
Een uur later, over een niet te begane weg met de camper eindelijk in Whangateau aangekomen! Just before dark! Wat een drama, leek de Camel Trophy wel!We hadden bij Warksworth van de snelweg afgemoeten en niet bij Wellsford! Next day vertrokken wenaar coromandel via Auckland. De coromandel peninsula heeft een tropisch regenwoud en is zeer heuvel tot bergachtig!
In de Lonely Planet hadden we gelezen over road 309, die van Coromandel naar Whitianga loopt en waar je onderweg allerlei gekke bezienswaardigheden tegenkomt. Natuurlijk wilden wij dat ook mee maken, dus zijn we net iets voor Coromandel afgeslagen op de road 309. Ook road 309 bleek een groot deel onverharde weg te zijn! Dus voet op de rem en hopen op het beste......oftewel geen lekke band krijgen! Uiteindelijk kwamen we net onder whitianga uit en zijn we meteen doorgereden naar de camping, vlakbij het Hot Water Beach. Hot Water Beach is een stuk strand waaronder diep in de grond een heet waterbron zit, dus als je een gat in de grond graaft komt het hete water naar boven. Je moet alleen wel even wachten voordat je erin springt, want het water is bijna kokend heet en moet eerst een beetje afgekoeld worden door het zeewater, daarna heb je je eigen spa pool op het strand! Super lekker en ontspannend en hier hebben we dan ook lekker een half uurtje in gezeten. Overigens was het weer niet echt om naar huis te schrijven, 13 graden en een stevige wind! Dus dat warme zwembadje was natuurlijk wel lekker!
Omdat er verder niet zoveel te beleven was in de omgeving, zijn we de dag erna maar weer doorgereden. Nu stond Rotorua op de planning en vooral het vulkanisch landschap en de thermische wonderen daar in de omgeving. In de buurt van Rotorua zijn een aantal nog actieve vulkanen in de buurt en in de Waikite Valley (20km onder Rotorua) vind je vooral veel geisers en kraters die zwavel afstoten. Als je door Rotorua heen rijdt kun je de zwavellucht ruiken en dat stinkt heel erg!!!! In Wai-o-tapu zit het thermal wonderland park, dat is een natuurgebied waar nog werkende geisers, kraters, modderbaden en heet waterbronnen te bezichtigen zijn. Dat alles stond natuurlijk op onze planning. Rotorua is niet heel bijzonder, de valleien en vulkanische natuurgebieden zijn veel interessanter. Daar zijn we dus ook doorheen gereden op onze weg naar Waikite Valley, waar wij een camping gespot hadden met een uitgebereid spa (heet waterbronnen dus engeen spa-water)assortiment! We wilden graag vroeg arriveren zodat we nog uitgebereid tijd over zouden hebben om gebruik te maken van de spa baden. Het water wordt hier uit de kokend hete rivier gepomd direct in de zwembaden, het water in de zwembaden verschilt van temperatuur, maar is heerlijk warm!
Het weer was weer niet echt best en om die reden zijn we dus de dag erna maar weer doorgereden naar Lake Taupo. Taupo zelf is niet echt leuk als het weer slecht is, dus de camping die we gekozen hadden lag ook wat buiten de stad. Wederom een camping met een groot spa-complex, waar wij weer een paar uur van genoten hebben! Taupo is dus niet zo interessant en we wilden de dag erna vroeg vertrekken naar Gisborne....helaas dus niet zoveel info over Taupo. Na een lekker nachtje slapen dus vroeg vertrokken richting Gisborne. Wederom werd dit ons door iedereen afgeraden, omdat in die regio weinig te doen was. Echter heeft Erwin er een ex-collega wonen, die een jaar of 2 geleden met z'n vriendin naar Nieuw-Zeeland is verhuisd. De reis ging iets sneller dan we verwacht hadden......onderweg nog bijna zonder benzine gezeten in de middel of nowhere! We waren dus vroeg in Gisborne en zijn eerst een biertje gaan doen bij Martijn (niet te verwarren met de neef van Nico) en Charlotte. Daar zijn we vervolgens ook blijven slapen en de dag erna zijn we na de lunch in cafe Zest (charlotte werkt hier als chef-kok, haha, knipoog)), Gisborne wat gaan verkennen. Gisborne is de stad waar James Cook voor het eerst aan land kwam, maar omdat er een schermutseling ontstond tussen zijn mannen en de Maori's waarbij ook nog een dode viel, is James Cook zonder proviant in te slaan weer snel vertrokken. Sinds dien heeft de bay van Gisborne de naam Poverty Bay. Gisborne is verder best een grote stad, met veel drukte. Gelukkig wonen Martijn en Charlotte wat buiten de stad, waar het heerlijk rustig is en veel natuur. Ze hebben het hier super leuk en zeer goed getroffen. Ze kweken hier zelfs hun eigen fruit, welgeteld, sinasappels, kiwi,citrus, advocado, asperges, vijgen, aardbeien, tomaten,rabarber, citroengras alle kruiden! ETC. haha
Martijn werkt hier als engineer/projectleider/troubleshooter/manager/monteur/socioloog en manusje-van-alles, zoals die het zelf zegt, haha. Een bedrijf voor kiwi begrippen waar men het niet zo neemt met de arbo wetgeving. Na een leuk rondleiding geconcludeerd dat men hier ALLES zeer praktisch aanpakt. The kiwi way of life!
Martijn en Charlotte bedankt voor de gastvrijheid entips; Gratis internet in delibraries, wine tastings voor 16u s'middags, die soms gratis zijn! En natuurlijk niet vergeten; dehartige pies van Gisborne!
Surf's up!
Vandaag is onze laatste dag in Gisborne, want wij gaan weer door naar Napier een stad ongeveer 3 uur rijden van Gisborne en ook aan de kust. Nog ongeveer 5 dagen en dan moeten we onze camper weer inleveren, helaas! Op 26 oktober vertrekken we dan met de straypas op onze tour over beide eilanden, waar we ongeveer nog een week of 3,5 mee bezig zijn. Als het goed is, dan is het internet in de hostels veel beter dan op de campings en kunnen we vaker onze blog bijhouden.
Greetz
Erwin & Nicolette
heerlijk om weer wat avonturen met jullie mee te beleven, het voelt nog steeds onwerkelijk dat jullie zo ver weg zijn, heel veel liefs mama en papa
Klinkt super daar en de foto's zijn echt gaaf! Nice Nice!!
Hey
Leuk om weer wat van jullie te horen en foto's te bekijken.
Groetjes Rianne
Hoi Nico e Erwin,
Is weer een leuk verhaal over alles wat jullie hebben meegemaakt.Goed te horen dat alles goed gaat.
Klinkt goed allemaal hoor! Blijf lekker genieten daar.. en erg leuk om te lezen zo...
hey nico en erwin,
wat maken jullie er toch weer wat leuks van tis dat ik niet durf te vliegen maar anders ging ik gelijk.
erg leuk en interresant de fotos jullie staan er goed op saampjes kzie dat jullie er echt van genieten.
ga zo door en tot snel.
gr van dick en gerry.xxxxxxxxxxxxx
Lijkt me heerlijk: zo met een camper door de natuur en heetwaterbronnen tegenkomen en dan ook nog ex pats ontmoeten (zien er op de foto trouwens echt uit als NZ-people!) genieten dus, kus en groeten van Marianne....
Hey nico en erwin,
Leuk om jullie avonturen in NZ te lezen. De kiwi´s zijn aardig he?! Jullie avontuur tot zover is wel al heel anders dan die van mij, wat is NZ toch veelzijdig. Wil zelf graag ook nog een x die megabomen knuffelen, wie weet kom ik daar de volgende x wel aan toe. veel plezier verder! Ga niet te snel door het eiland heen he!
Groetjes Oline
leuk om weer te lezen wat jullie mee hebben gemaakt.nog veel plezier, lekker genieten.dikke x
Hoi Erwin en Nicolette,
Aan de foto's te zien en de verhalen te lezen, maken jullie het goed. Het is echt wel heel erg leuk om jullie op deze manier tijdens jullie reis te volgen en zo een beetje met jullie "mee te reizen"! Ook super goed dat jullie zo consequent verhalen en foto's op jullie site blijven zetten. Geniet nog van deze superreis!
Gr. Marcel en Laura
Hey Kiwivrouw en man. Weer een super verhaal zo van 2 avonturiers! De tijd vliegt zo wel voorbij. Nog bedankt voor jullie presentjes. Echt onwijs leuk!
e noho ra
hallo nico en erwin.
ik lees iedere keer weer met veel plezier jullie verhalen..! wat een leuke dingen maken jullie mee..
ik hoop dat jullie nog een leuke tijd hebben, en nico: er staat al een malibus jus op je te wachten hoor :)...
liefs liza
Hey!!
Jullie verhalen zijn heerlijk om te lezen, wat een geweldige tijd hebben jullie... jaloers!!
Geniet lekker en blijf vooral foto's plaatsen!
Groetjes Anne